Notater |
- Jeg søger oplysninger om min ane Oluf Kopman/Kopmand/Copman/Copmann?
Han blev født i Strandby, Elling (nord for Frederikshavn) i sidste halvdel af 1600-tallet, og blev gift juli 1715 i Hjørring med Anne Pallesdatter Sindalin, datter af præst i Sindal, Palle Hansen Mosbjerg (Mørk). Med hende fik han 2 børn, Sophie Katrine (f.1716) og Gjertrud Helene (f.o.1721), der begge tog efternavnet Sindalin.
Sophie Katrine, som er født i Hjørring, blev gift med Conrad Frederik Rumohr, der var født i Skjeberg i Norge og præst i Linde-Tvede 1736-1748, derefter i Sokndal i Norge. Her døde Sophie Katrine 1785.
Gjertrud Helene, hvis fødested jeg ikke kender, blev 1745 gift med præst i Kolind 1745-70, Søren Mortensen Munch, hun døde i Grenå 1778.
Anne Pallesdatters søster, Ellen, var gift med præst i Houlbjerg, Michel Lerche.
Af skiftet efter Sophie Katrine fremgår det, at Kopman desuden var far til:
Anne Christine Olufsdtr. Copmand g.m. urmager Christian Ubrecht Hansen, Flensburg
Magdalene Olufsdtr. Copmand g.m. Grøn
Abel Olufsdtr. Copmand g.m. arbeider ved kongens bryggerhus i København Søren n.n.
4 Karen Olufsdtr. Copmand g.m. tolder i Grenaa, Knut Ravn Guldberg. De blev gift i Grenå 1770. Hun er født omkring 1730.
Moderen til disse børn er ukendt, og jeg kender heller ikke Kopmans beskæftigelse.
Han kan være identisk med Olluf Pedersøn Kopmand, der var murmand i Mariager, og 16. august 1726 blev gift med Kirsten Alexandersdatter. Denne benævnes dog "ungkarl" i forbindelse med trolovelsen, og bortset fra en Karen fik han ikke børn med ovenstående navne, mens han boede i Mariager. Han døde juni 1741. Hvis nogen har set skiftet efter ham, og kan be- eller afkræfte, at det er den samme mand, må I også gerne melde tilbage.
En anden teori er, at han en periode har opholdt sig i Norge, og muligvis nær det område, hvor Rumohr stammede fra. Derfor denne efterlysning
Der er kommet yderligere oplysninger frem om Oluf Kopman.
Han bliver gift med Magdalena Bertelsdatter (Guldbek?) før 1731, og familien bor en periode i Fladstrand (nu Frederikshavn). Her døbes datteren Regina 1728, hun bliver begravet 7. december 1729.
Datteren Karen bliver døbt i Fladstrand 11.november 1731, og samme dag bliver Oluf Kopman begravet.
Abelone Nilsdatter Copmand var min tipp-tipp-tipp-oldemor, så jeg kjenner litt til etterslekten, men desverre lite til hennes bakgrunn. Uten at linken er etablert er det jo mye som tyder på at vi er i slekt.
Av vedlagte familiebibel går det fram at hun ble gift 14.3.1766 med Ole Olsen Haneberg, og døde 16.11.1816. Ett sted kalles hun Abelone, og et annet Appalona. I familietradisjonen er hun fra Holland, men det kan være en antagelse pga navnet.
Hun nevnes også i folketellingen 1801 som Abelone Kopmand og alder 68 år . Det er antakelig kilden til fødselsåret 1733. I IGI under Abelone Copmann er det angitt ca 1745, men det kan være en gjetning.
Abelone er også nevnt i "Bygdebok for Åna-Sira og Berrefjord" av Treløsgård og Midtbø:
"Conrad Fredrik Conradsens far, Conrad Fredrik Rumohr Olsen Haneberg var sønn av Abelone Nilsdtr. Copmand fra Danmark og Ole Olsen fra Gjersdal i Lund, bosatt på Haneberg i Sokndal. Navnet Conrad Fredrik Rumohr er spesielt, og skyldes oppkalling. Det har seg slik at hans mor, Abelone Copmand sin søster, Sophia Catarina Copmand var gift med prest i Sokndal Conrad Fredrich Rumohr. Da han døde ble han oppkalt gjennom sin nevø".
Dette har jeg vært litt skeptisk til, bl.a. fordi prestefruen het Sindolin og ikke Copmand hos Wisted, og oppkalling etter prester var vanlig selv uten å være i slekt, men det kommer jo i et nytt lys fra hva du skriver. Både Copmand-navnet og oppkallingen trekker mot at de må være i slekt. Siden du ikke nevner Abelone i skiftet etter Sophie Catarina, og de heter hhv Nilsdtr og Olufsdtr, er de vel ikke søstre, men kanskje kusiner?
Jeg har ikke tidligere gravd i dette, men kanskje det er et skifte også etter Abelone? Jeg er svært interessert hvis du finner ut noe. Hvis du er interessert i flere opplysninger om etterkommerne til Abelone, kan jeg selvsagt sende det.
Appelone er opkaldt efter sin farmor, og bor april 1749 hos forældrene Niels Christensen Kopmand og Magdalene Bertelsdatter i Fladstrand.
Lillesøsteren Anna, født 1740, og halvsøsteren Karen bor der også.
Niels Christensen Kopmand er døbt i Fladstrand september 1704. Han tager først efternavnet Kopmand efter sit giftemål med Oluf Jensen Kopmands enke.
Niels ernærer sig som skipper og købmand ligesom faderen Christen Knudsen og de ældre brødre, Peder og Knud.
Begge brødre dør før ham, og skifterne efter dem viser, at de klarede sig godt økonomisk. Niels lader til at have klaret sig mindre godt, han kommer i hvert fald i økonomiske vanskeligheder 1745.
Magdalena Bertelsdatter dør i 1748, 56 år gammel. Det vides ikke, hvornår Niels døde.
Kilder: "Folketælling Fladstrand 1749"", "Folketælling Fladstrand 1749" og "Handelsdynastier i Fladstrand", alle af Verner Jensen og udgivet af Bangsbomuseet, hvor de kan købes.
Folketællingerne er blandt andet baseret på toldprotokoller, ting- og kirkebøger.
Uddrag af folketællingerne og fra hæftet om handelsdynastier vedhæftet.
|