Notater |
Skifteuddrag; Frijsenborg Gods, Haldum sogn:
G 341-379 6/17
192, 23. juni 1745, Sandby
Anne Marie Jensdatter, død
Niels Ladefoged, enkemand
Fællesbørn:
Elisabeth Sofie Nielsdatter, 8 år
Karen Nielsdatter, 6 år
Børnenes mosters mand, Johan Andersen af Giødvad og morbroder Anders Jensen i Giødvad var formyndere
G 341-379 13/17
418, 427, 10 juni 1754, Sandby + 6 oktober 1754
Niels Ladefoged, død
Karen Thomasdatter, enke
Hans børn:
Af 1. ægteskab:
Elisabeth Sofie Pedersdatter, 17 år (det er en fejlskrift, hun hedder Nielsdatter)
Karen Nielsdatter, 15 år
Af 2. ægteskab:
Rasmus Nielsen, 6 år
Af 3. ægteskab:
Thomas Nielsen, 3 år
Lavværge broder Hans Thomassen af Haar. Formynder for de 2 ældste børn var farbroderen Jens Pedersen i Haurum. Formynder for de 2 sønner var farbroderen Søren Pedersen i Haurum, og for Rasmus Nielsen endvidere hans morbroder Niels Kirkemand i Skjoldelev
------------
Karen Tomasdatter født i Hår døbt 5/1 1727 i Ha ldum. Gift 1. i Haldu m 3/8 1750 med Niels Pedersen Ladefoged født 1699 i Haurum. død i Sandby begravet 7/7 1754 i Haldum. Gift 2. i Haldum 19/6 I 755 med Jorgen Sorensen Ravn.
Barn i første ægteskab:
Tomas Nielsen døbt 17/9 1 752
Niels Pedersen Ladefogeds var gift tre gange, og anden gang gift med en anden af Peder Pedersens efterkommere Sidsel Rasm usdatter.
Efter k u n fire års ægteskab døde Karen Tomasdatters mand Niels Pedersen Ladefoged, og der blev holdt
sk ifte efter ham den 10. juli 1 754 til deling mellem hans arvinger, som var hans en ke og hans børn. To dotre af hans første ægteskab: en søn Rasmus Nielsen som var 6 år gammel. som var født i ægteskabet med Sidsel Rasmusdatter, samt en søn Tomas Nielsen 2 ar gammel, som var født i hans tredje regteskab med Karen Tomasdatter. Enkens lovværge var hendes bror Hans Tomasen fra Hår, og på de to pigers vegne fra første ægteskab mødte deres farbror Jens Pedersen fra Haurum, og på begge drenges vegne som formynder deres farbror Søren Pedersen, ligeledes fra Haurum. Sønnen Rasmus Nielsens morbror Niels Kirkemand fra Skivholmc og C hristen Lauritsen fra Skjoldelev var også til stede pål skiftet.
Boopgørel sen begynder med nogle rede penge, en specie dukat var 2 rdl. 2 mark værd. Foruden den var der en pung med kroner og specier ti l en samlet va:rdi af 42 rdl. 2 mark 8 sk. Desuden havde han 150 rdl. stående hos herskabet på Frisenborg. Et sølvbæger til 6 rdl. var der også.
Derefter opremses genstande af kobber. her imellem en brændevinskedel med alt tilbehør, nogle andre kedler, et fyrfad, en tekedel og et gammelt fiskefad. Af kobber nævnes fire fade, otte tallerkener og en potte aftin og et par kedler af messing. Afjern nævnes kun en stor og en gammel gryde. To brune og et gråt stenkrus.det sidste med låg. Det øvrige løsøre nævnes rum for rum. I korsstuen var der kun en kiste og en fyrretræsseng med egestolper. I kakkelstuen en bilæggerovn, et slagurværk. et bord, et gammelt skrin, en fire l ispundsvægt afjern. En træbismer, et ubrugeligt spejl, en lille bænk afbøgetræ, et strygejern, 22 stk. stavkar, to hylder og nogle flasker. I dagligstuen har ildstedet været, for der blev ildklemme og andel udstyr til madlavningen vurderet. Der var bord og bænke, hvoraf den ene var en foldebænk, og endvidere skåle og tallerkener af træ. Sengetojet blev opdelt i portioner sva rendc til fire senge, h voraf en var pigens seng, og foruden den blev også karlens seng og sengetoj i herberget vurderet. Niels Pedersens klæder var 11 rdl. 2 mark 10 sk. værd, det meste var af vadmel, en brun vest var af klæde og forsynet med 18 små søl vknapper og en gammel hvid trøje var med 12 sølvknapper. mens en skindtrøje havde metalkna pper. Ellers var der et pa r skindbukser, et hatslag, en ka buds, en lådden l ue, et lille søl vspænde til en hat, et par støvler, et pa r sko med sølvspænder, tre skjorter og en gam mel rød kappe. I salset var der hå ndkværn, tøndcr, baljcr og a ndet lignende. Til slut nævnes en gammel bibel og en sa lmebog.
Gårdens dyr var 1 43 rdl. va:rd. Vogne, sl æde. hjulbøre, plov, andre redskabcr og værktøj var der
også. Der va r ikke så meget korn i overskud, a t det k u nne føres til indtægt. Til a l ler sidst blev også et
l i lle søl vbægcr vurderet. Efter den salig mands optegnelser havde boet flere mindre tilgodehavender. Boets formue blev beregnet til i altl 497 rdl. 5 mark 2 sk. Derfra sk ulle der trækkes penge ti l gårdens reparation og fortsatte dri ft og de ældste børns mødrene arv, samt skifteomkostningerne, det blev ti l
447 rdl. 2 mark, så der blev SO rdl. 2 ma rk til deling mellem Peder Nielsens efterladte arvinger.
|